last update
5-5-2010

Photography by
Michel de Nooij

Self portrait

Meer over mij

Mijn naam is Michel de Nooij en ik ben amateur-fotograaf. Ongeveer 20 jaar geleden begon ik fotografie leuk te vinden door de combinatie van techniek en kunst. Gedurende deze 20 jaar heb ik door zelfstudie (kijken naar werk van andere fotografen, lezen en uitproberen) mijn fotografie verbeterd.
Momenteel ben ik lid van twee fotografie groepen waar ik meer kan leren en ervaring kan delen. Fotogroep Aalsmeer and fotokring Uithoorn.

Waar staat LensTime voor

LensTime is de combinatie van lens en tijd, de twee dingen waar het in de fotografie om draait. Iedere foto is een tijdsbeeld gezien door een lens.
Je kunt denken dat dit ook voor films zo is. Echter, het grote verschil tussen films en foto's is dat een foto een lange tijdperiode kan weergeven in één beeld.

Mijn uitrusting

Camera's voor film

Omdat het een logische keuze leek ben ik begonnen met fotograferen op negatieffilm. Omdat ik het hele proces vanaf het maken van de foto tot aan de afdruk onder controle wilde hebben ben ik overgestapt op diafilm. De reden hiervoor is dat negatieven bij het afdrukken door het fotolab aangepast worden om ze "beter" te maken terwijl diafilm alle (opzettelijke) "fouten" die gemaakt zijn tijdens de opname bewaard laten.

Mijneerste camera was een Canon AV1. Omdat dit een camera met diafragma voorkeuze en automatische belichting leerde ik de effecten van verschillende diafragma openingen, scherpstellen en compositie. Omdat de AV1 geen handmatige instelling van de sluitertijd had kocht ik er een Canon A1 bij welke me alle vrijheid gaf die ik nodig had. Met deze camera heb ik een lange tijd gefotografeerd en heb er dan ook aardig wat lezen voor aangeschaft. Nog steeds heb ik er spijt van dat ik deze camera niet meer bezit.
Omdat Canon andere lenzen heeft voor de autofocus camera's heb ik alles vervangen in 2000 voor een Canon EOS 50E. Helaas betekende dit een grote stap terug in kwaliteit van de camera en de lenzen, vooral mechanisch. De lenzen die ik erbij had waren niet zo goed als ik van de niet-autofocus lenzen gewend was en handmatig scherpstellen was veel moeilijker. Nadat ik overgestapt ben naar een Canon EOS3 en een aantal van Canons betere lenzen kon ik pas weer tevreden zijn.

Digitale camera's

In 2003 ben ik begonnen om mijn foto's digitaal te maken. In het begin ging dat door dia's in te scannen met een filmscanner. Dit doe ik nog steeds omdat de kwaliteit hiervan nog steeds kan wedijveren met de huidige digitale camera's.
In 2004 kwam mijn eerste digitale camera, een Ricoh Caplio G4 wide. Deze camera heb ik nog steeds maar nu om infraroodfoto's te maken.
De Ricoh werd al snel opgevolgd door een digitale spiegelreflex, een Canon EOS10D. Met de 10D heb ik een hoop gefotografeerd, ik heb hem 5 jaar gebruikt totdat ik in 2009 een Canon EOS 5D kocht. Omdat de EOS 5D een full-frame sensor heeft gebruik ik ook mijn EOS 3 steeds minder. Deze gebruik ik alleen nog wanneer ik foto's op diafilm wil maken voor een speciale look.

In de tussentijd heeft de EOS 5D plaatsgemaakt voor een EOS 5D mark II. Hoewel deze camera ook kan filmen gebruik ik hem voralsnog alleen om foto's mee te maken.

Andere foto apparatuur

Als product ontwikkelaar van beroep houd ik van experimenteren en zo ook met fotografie. Mijn Ricoh Caplio G4 heeft een tweede leven gekregen nadat ik deze gemodificeerd heb om er infraroodfoto's mee te maken. In mijn portfolio staan enkele voorbeelden.
Daarnaast heb ik nog een aantal antieke camera's omdat ik de geschiedenis erg interessant vind. Alle oude camera's die ik heb werken ook en soms maak ik er foto's mee om het nostalgische gevoel te beleven. Soms is het lastig omdat bepaalde filmformaten niet meer te koop zijn. Gelukkig kun je een hoop doen met een schaar en een groter filmformaat in het donker...